shutterstock_143897611-1200

Noutati

Aparatura medicala

DOTARE LABORATOR

Laboratorul Biossan este automatizat in proportie de 90 %. Probele sunt prelucrate de analizoare automate conectate la un sistem informatic care le coordoneaza si centralizeaza rezultatele.
Exista totusi unele analize care nu se pot face decat manual, cum ar fi analizele de citologie si microbiologie.
Aceasta pagina prezinta analizoarele laboratorului grupate pe categorii de analize medicale.

Controlul extern

Controlul extern de calitate este una din cele mai eficiente metode de asigurare ca rezultatele analizelor sunt foarte aproapiate de realitate.
Esenta unui control extern de calitate o reprezinta compararea inter-laboratoare. In acest scop un initiator, de regula o firma specializata, emite o proba ale carei valori sunt cunoscute numai de aceasta. Proba este trimisa unui numar de laboratoare clinice inscrise in acest program. Laboratoarele analizeaza proba si trimit rezultatele la initiator. Initiatorul, pe baza tuturor rezultatelor primite si a valorilor asteptate realizeaza o serie de calcule statistice rezultand indici si abateri. Daca un laborator se abate prea mult de la acesti indici, atunci acesta este considerat „exclus” la parametrii care nu corespund. Laboratorul este informat despre acest lucru si va intreprinde actiuni corective.

Pe plan international exista firme binecunoscute care initiaza astfel de programe. De regula, un laborator care face parte dintr-un program al acestor firme este considerat „sigur”.

Laboratorul BIOSSAN are contract pentru control extern cu firme specializate.

Share